Om pigmentflekker og muligheten til å bli kvitt dem

Skjermbilde 2021-09-21 kl. 14.35.37.png

Pigmentering er en av de kjipeste og vanligste hud-tingene vi sliter med. Vi har skrevet litt om årsak, litt om forebygging og litt om de ingrediensene som gjennom flere studier viser å ha effekt på pigmentering. Stikkordet her er at ting tar tid.

En helt nerd forklaring:

Melanin er brunt pigment som produseres i melanocytter. Hvor kjapt denne produksjonen går avhenger av enzymet tyrosinase. Melanocyttene ligger i grensen mellom overhuden og lærhuden (de to øverste hudlagene) og har tentakler som strekker seg opp mot overhuden. Melanocyttene sender «pakker» av melanin, via sine tentakler, opp mot overhuden.

Ingredienser som skal redusere pigmentering kan påvirke denne prosessen på to måter, enten ved å hindre tyrosinaseaktivitet og dermed selve produksjonen av melanin eller hindrer selve «forsendelsen» av melanin opp i overhuden.

UV-lys stimulerer produksjonen av brunt pigment i melanocyttene. Det at vi får brunfarge etter å ha vært i sola er en slags immun-respons, for å beskytte DNA’et vårt fra skade, fordi melanin absorberer UV-lys. Gjentatt og kraftig soleksponering vil stimulere melanocyttene til å formere seg. 

Grunnen til at vi får en overproduksjon av pigment, som fører til melasma eller pigmentering er ikke fult ut forstått. Det mistenkes at det har sammenheng med hormonell aktivitet (hos kvinner), ettersom kvinner får melasma og/eller pigmentering oftere enn menn. Man er spesielt i risikosonen for å få melasma om man bruker p-piller eller er gravid.

Hyperpigmentering er en samlebetegnelse for tilfeller der en del av huden blir mørkere enn resten av huden, som for eksempel leverflekker. Ulik hyperpigmentering kan tilskrives ulike årsaker som genetikk, akne, medisiner, produkter som gjør en sensitiv for sollys, infeksjoner/betennelser i huden eller lignende, men de fleste typer hyperpigmentering er forårsaket av UV-lys. UV-lys øker avsetning av melanin i overhuden og/eller lærhuden. 

En spesifikk type av hyperpigmentering er melasma. Melasma er hovedsakelig forårsaket av hormonelle endringer i kroppen, i tillegg til UV-lys. Melasma kjennetegnes ofte, men ikke alltid, ved at det er deler av huden i ansiktet som har mørkere farge, ofte i et tilnærmet symmetrisk mønster på begge sider av ansiktet.

Det er ulike triggere for ulike personer og løsninger/behandlinger/produkter vil derfor ha ulik effekt avhengig av hud, hvordan pigmentering oppsto, om man går på p-piller, er gravid, osv. Mørkere hudtoner har lettere for å få pigmentering enn lyse, og er ofte vanskeligere å behandle. Spesielt akne-utbrudd og skader på huden kan føre til områder med pigmentering kalt PIH (Post Inflammatory Hyperpigmentation).

Melasma kan deles opp i forbigående og vedvarende. Den forbigående typen forsvinner innen ett år etter opphør av hormonell stimuli som graviditet eller p-piller. Den vedvarende typen fortsetter å være tilstede mer enn ett år etter at hormonstimulansen er fjernet og er forårsaket av UV-stråler i kombinasjon med andre faktorer. Å beskytte seg mot UV-stråler er derfor viktig. 

Hvor alvorlig grad av melasma man har måles med MASI (Melasma Area and Severity Index). Pigmentering og melasma behandles på samme måte. Det tar i de fleste tilfeller minst 12 uker før man kan forvente å se noe resultat.

Om du ikke har pigmentering/melasma, gratulerer med genetikk og flaks! Dette kan du gjøre for å holde deg pigmentfri i fremtiden:

  • En god rutine. Rens, fuktighetskrem og solkrem. Å rense huden hver kveld fjerner partikler og forurensning fra luften som kan påvirke hudbarrieren din negativt. En god fuktighetskrem bidrar til å opprettholde en sunn hudbarriere og beskytter den mot skade.

  • Bruk antioksidanter som C-vitamin, E-vitamin og ferulic acid (ferulinsyre), studier viser at disse ingrediensene, C-vitamin spesielt, forebygger pigmentering. Må brukes i kombinasjon med solkrem! 

  • Bruk solkrem! Bruk solkrem uten parfyme, med høy beskyttelse mot UVA og UVB. Parfyme/duft/eteriske oljer bør ikke stå på ingredienslista fordi de kan gjøre huden mer sensitiv for UV-lys og solskader. Solkrem med fysiske filtre som titanium dioxide og zinc oxide er spesielt gode. Solkrem brukes hele året, spesielt fra april til oktober. UV-lys når fjeset ditt gjennom vindu og gjennom skyer hele året.

Om skaden har skjedd. Det er kjipt, men vi er mange kvinns, og noen menn, i samme båt, så fortvil ikke. Det finnes muligheter for behandling.

Her er en liten guide.

Under har vi listet noen ingredienser som er populære, og har dokumenterte resultat mot pigmentering. Man er allikevel ikke garantert noe resultat, da ingredienser vil ha ulik effekt på ulik pigmentering. Vi har linket til produkter som har aktive ingredienser høyt på ingredienslista, eller i en formel som skal være effektiv. Bestem deg for en ingrediens og en rutine og hold den over tid før du prøver noe annet. Om huden får for mange aktive ingredienser og man bryter ned hudbarrieren kan man fort få nye solskader.

Hydroquinone (hydrokinon/HQ)

Den vanligste måten å behandle melasma på er med hydrokinon 2% eller 4%. Hydrokinon er kun tilgjengelig på resept i Norge. Hydrokinon virker ved å redusere antall melanocytter, de cellene som produserer pigmentet i huden vår.

Det oppnås variabelt gode, men likevel reversible resultater hos de fleste av pasientene behandlet med HQ. Det tar 5 -7 uker før man ser resultat. Bivirkninger er relatert til dosen HQ man får. Med høye doser HQ kan man få rød og irritert hud. 

Kligman’s formula (5% HQ, 0,01% tretinoin (retinsyre) og 1% kortikosteroid (momentasone) er en type «gullstandard» for behandling av pigmentering siden den ble formulert i 1975. Variasjoner av denne «oppskriften» har vært testet ut siden. Ettersom både HQ og tretinoin kan irritere huden, har man prøvd å finne varianter som gir mindre bivirkning i form av rød, irritert og sensitiv hud. En av dem er en kombinasjon av 0,05% tretinoin (ren a-vitaminsyre), 4% hydrokinon og 0,01% fluocinolonacetonide (et kortikosteroid som hovedsakelig brukes for å redusere hudbetennelse og lindre kløe). 

En studie basert på 1290 pasienter av forskjellig etnisiteter, fra lysere til mørkere hudfarge, viste at 75% hadde "moderat eller markant forbedring" eller var "nesten uten» eller «uten» melasma etter 8 ukers behandling med 0,05% trerinoin, 4% hydrokinon og 0,01% fluocinolonacetonide.

Cochrane (et globalt uavhengig nettverk av forskere, fagpersoner og pasienter) undersøkte 20 studier, med totalt 2125 deltakere med 23 forskjellige behandlinger vise at en krem som kombinerte HQ i en formel med andre ingredienser, som retinol og kortikosteroider var en mer effektiv behandling av melasma, enn HQ alene.

Arbutin (alpha-arbutin, beta-arbutin)

Arbutin hemmer tyrosinaseaktivitet. Arbutin trenger saktere og jevnere inn i huden og er derfor mildere enn andre ingredienser av denne typen og perfekt for sensitiv, solskadet hud. Arbutin omdannes til hydrokinon i huden. Hydrokinon er kjent som et av de mest brukte ingrediensene for å lysne huden, men selges kun på resept og kan også være irriterende for huden, ettersom det er en sterk ingrediens. Effektiviteten til arbutin som pigmentbehandling er avhengig av %-andelen arbutin i produktet. Studier viser at arbutin skal være effektiv i konsentrasjon på 5% uten å gi nevneverdige bivirkninger. 

The Ordinary Alpha Arbutin 2% + HA Serum inneholder også eksfolierende lactic acid og mykgjørende hydrogenated castor oil.

The Inkey List Alpha Arbutin i kombinasjon med blant annet fuktighetsgivende glycerin, fuktighetsgivende hyaluronsyre, mykgjørende squalane. Denne skal passe alle hudtyper, men de med sensitiv hud bør være forsiktige.

Medik8 White Balance Brightening Serum med arbutin i kombinasjon med blant annet antioksidant C-vitamin derivat ethyl ascorbic acid, fuktighetsgivende propanediol og lysnende antioksidant oxyreservatrol.

Azelaic Acid (azelainsyre)

En liten juvel av en ingrediens, som kan fungere på flere ting, er azelainsyre. Den er kun tilgjengelig på resept fra hudlege i konsentrasjon på over 10%. Produkter med mindre enn 10% azelainsyre kan kjøpes i vanlig butikk/nettbutikk. Azelainsyre er betennelsesdempende, antibakteriell og hjelper mot akne og rosacea. Den hemmer også tyrosinaseaktivitet og kan dermed lysne huden og virke forebyggende for dannelse av ytterligere pigmentering. Azelainsyre kan muligens også lysne kvisearr. Det antas at frie radikaler bidrar til hyperpigmentering, og azelainsyre virker ved å redusere effekten frie radikaler har på huden.

En dobbeltblind randomisert studie har vist at en 20% konsentrasjon av azelainsyre tilsvarte 4% hydrokinon i behandlingen av melasma, men uten bivirkninger. En annen kontrollert studie har funnet at 20% azelainsyre er bedre enn 2% hydrokinon. Det ble funnet at en kombinasjon av azelainsyre med 0,05% tretinoin eller 15-20% glykolsyre kan gi tidligere, mer tydelig lysning av huden. Bivirkninger av azelainsyre kan være kløe, rød hud og svie.

Paula’s Choice 10% Azelaic Acid i kombinasjon med blant annet fuktighetsgivende glycerin, beroligende bisabolol, eksfolierende og betennelsesdempende salicylic acid og lysnende og beroligende glycyrrhiza glabra root extract (lakrisrot). Skal passe for alle hudtyper.

Revox Azelaic Acid Suspension 10% med azelaic acid og okklusiv ingrediens dimethicone. Denne passer nok ikke så godt for dem som kjapt får uren hud.

The Ordinary Azelaic Acid Suspension 10% med azelaic acid I kombinasjon med blant annet antioksidant E-vitamin og okklusiv ingrediens dimethicone. Denne passer nok ikke så godt for dem som kjapt får uren hud.

Retinoider

Retinsyre undertrykker UV-indusert pigmentering ved å redusere tyrosinaseaktivitet. Den bidrar også til økt cellefornyelse, og er derfor en god ingrediens for å behandle pigmentering. Retinsyre alene kan forbedre melasma, men de beste resultatene får man med retinsyre i kombinasjon hydrokinon og et kortikosteroid (som hovedsakelig brukes for å redusere hudbetennelse og lindre kløe i en slik formel). Fordelen med retinsyre/retinol/retinol-esters er at det virker like effektivt både for lysere og mørkere hudtyper. Det er viktig å bruke solkrem i forbindelse med bruk av retinol, fordi den gjør huden mer sensitiv for UV-lys.  

En egen guide til retinoider finner du her.

Flavonoider

Flavonoider finnes naturlig i epler, løk, grønnkål, druer og en rekke andre frukt og grønnsaker, samt grønn te. Flavonoider er antioksidanter og virker betenneldesdempende. Mange flavonoide forbindelser som kommer fra planter er funnet å hemme tyrosinaseaktivitet og undersøkes nå som potensiell ingrediens i behandling av melasma. Et av dem er silymarin, ekstrakt fra melketistelfrø. En studie viste at krem med henholdvis 0,7% og 1,4%  silymarin, sammenligned med 4% hydrokinon viste lignende reduksjon i melasma. Silymarin gav ingen bivirkninger, mens hydrokinon gav rød hud og irritasjon. Det må gjøres flere studier for å kunne si sikkert hvilken effekt silymarin kan ha på melasma, men det kan godt være en ingrediens man ser mer til i behandling av melasma fremover. Enn så lenge er det dessverre få produkter med denne ingrediensen i særlig betydelig konsentrasjon på ingredienslista (tips oss gjerne om du vet om produkter med silymarin). (Oppdatering av 26.02.21. En leser tipset om dette nye produktet fra Skinceuticals, hvor silymarin er en av hovedingrediensene. Produkter er primært ment for hud med akne).

Acetyl glucosamine (glukosamin)

Acetyl glukosamin er en antioksidant og betennelsesdempende. N-acetylglukosamin er et derivat av glukosamin og har vist å hemme tyrosinaseaktivitet. Ingrediensen i en konsentrasjon på 2% N-acetylglukosamin, viste seg å være effektiv i kombinasjon med 4% niacinamide i en 8 ukers dobbelblind studie uten at det gav bivirkninger.

Neostrata Enlighten illuminating Serum med acetyl glucosamine høyt på ingredienslista i kombinasjon med blant annet lysnende og fuktighetsgivende niacinamide, antioksidant 4-butylresorcinol, som også skal ha lysnende effekt, C-vitamin derivat tetrahexyldecyl ascorbate og beroligende og lysnende glycyrrhiza glabra root extract (lakrisrot)

Exuviance Age Reverse Hydrafirm med acetyl betaglucan høyt på ingredienslista, i kombinasjon med blant annet E-vitamin, fuktighetsgivende glycerin og Sodium PCA, shea butter, antioksidant Vitis Vinifera Seed Extract (druestein) og peptider.

Clinique Even Better Brighter Moisture Mask med acetyl betaglucan relativt høyt på ingredienslista i kombinasjon med blant annet mykgjørende shea butter, beroligende Cucumis Cativus Fruit Extract (agurk), fuktighetsgivende glycerin og antioksidant Camellia Sinensis Leaf Extract (grønn te).


Ascorbic Acid (C-vitamin)

C-vitamin kan hemme tyrosinaseaktivitet, fungere som antioksidant og absorbere UV-stråler. C-vitamin kan derfor både lysne eksisterende pigmentering, holde den i sjakk slik at den ikke forverres og forhindre at ny pigmentering dannes. C-vitamin synes ifølge denne studien ikke å være like effektiv som hydrokinon på melasma. Dog er C-vitamin enklere å få tak i. Sørg for at produktet inneholder askorbinsyre/ascorbic acid, og ikke andre derivat av C-vitamin, som ikke nødvendigvis har samme effekt.

En egen guide til C-vitamin finner du her.

Tocopherol (E-vitamin) og ferulic acid (ferulinsyre)

Både E-vitamin og ferulinsyre er antioksidanter, de kan ikke lysne pigmentering som såndant, men virker forebyggende. Ferulinssyre stabiliserer formler med C-vitamin og E-vitamin og de tre ingrediensene finnes derfor ofte sammen på ingredienslista.

Niacinamid (vitamin B3)

Niacinamide virker ved å hindre selve «forsendelsen» av melanin opp i overhuden. Den kan derfor lysne pigmentering og gi jevnere hudtone. Niacinamide virker også talg-regulerende, reduserer rødhet, bidrar til en sunn hudbarriere og tåles godt av de fleste hudtyper. Skal være ideell i en konsentrasjon på 4-5%. Niacinamide vil mest sannsynlig ikke kunne lysne pigmentering alene, men kan være en god “hjelpe”-ingrediens. Vær forsiktig med å bruke niacinamide rett etter C-vitamin i en rutine, de har pH i ulike ender av skalaen og kan føre til at huden “rødmer” midlertidig.

Elixir Niactil 4% inneholder 4% niacinamide i kombinasjon med blant annet fuktighetsgivende glycerin, fuktighetsgivende squalane og eksfolierende og betennelsesdempende salicylic acid.

Emma S Treatment Niacinamide Formula inneholder 4% niacinamide i kombinasjon med blant annet anti-akne, eksfolierende og beroligende salicylic acid og fuktighetsgivende glycerin. 

Beauty Act 5% Niacinamide Glass Serum 5% niacinamide i kombinasjon med blant annet fuktighetsgivende hyaluronsyre og glycerin.

Glycolic Acid (glykolsyre)

Glycolic acid er en AHA (alfa-hydroksysyre) og brukes som regel i kombinasjon med annen behandling for melasma. Ofte i en konsentrasjon på 5-10 %. En studie brukte kun 70% glykolsyre, men så ingen signifikant forbedring av pigmenteringen. 10% glykolsyre i kombinasjon med 4% hydrokinon viste seg dog å være effektivt selv om flere pasienter fikk hudirritasjoner.

No 7 Resurfacing Peel med 15% glycolic acid i kombinasjon med blant annet fuktighetsgivende glycerin og PHA gluconolactone som binder fuktighet i huden. En kur som skal sitte på huden i 5 minutter og som kan “løse opp” pigment i huden.

Vichy Liftactive Glyco-C Night Peel ampuller med 10% glycolic acid i tillegg til C-vitamin derivat ascorbyl glucoside som kan lysne pigmentering og øker kollagenproduksjonen, Skal brukes som en kur, med ampuller på 10 * 2ml.

Neostrata Dual Action Brightening Peel er en peel med 10% glycolic acid og 10% gluconolactone som både binder fuktighet i huden, eksfolierer og kan bidra til å “løse opp” pigment i huden.

Glycyrrhiza Glabra Root Extract (glabridin)

Glycyrrhiza Glabra Root Extract (glabridin) er en isoflavonoid og et oljeoppløselig derivat av lakrisekstrakt. Glabridin har vist seg å hemme tyrosinaseaktivitet, samtidig som den har betennelsesdempende egenskaper. Glabridin vil mest sannsynlig ikke kunne lysne pigmentering alene, men kan være en god “hjelpe”-ingrediens.

Klairs Supple preparation Facial Toner med glycyrrhiza glabra root extract (lakrisrot) høyt på ingredienslisten i kombinasjon med blant annet betennelsesdempende centella asiatica, fuktighetsgivende panthenol, fuktighetsgivende aminosyre arginine og E-vitamin.

Acwell Licorice pH Balancing Advance Serum med glycyrrhiza glabra root extract (lakrisrot) øverst på ingredienslisten i kombinasjon med blant annet fukighetsgivende glycerin, lysnende og fuktighetsgivende niacinamide, beroligende og fuktighetsgivende beta-glucan, antioksidant avene sativa kernel Extract (havre) og betennelsesdempende adenosine.

Erborian Eau Ginseng Lotion med glycyrrhiza glabra root extract (lakrisrot) øverst på ingredienslisten i kombinasjon med blant annet antioksidant panax ginseng root exract (ingefær), antioksidant E-vitamin og antioksidant og beroligende kigelia africana fruit extract.

Kojic Acid (kojinsyre)

Kojinsyre er en kraftig antioksidant som også hemmer tyrosinaseaktivitet. Kojinsyre ansees hovedsakelig som en god “hjelpe”-ingrediens i kombinasjon med andre ingredienser, som hydrokinon eller glycolic acid. Den kan brukes alene i behandling for melasma om man ikke tolererer andre behandlinger.

Skinceuticals Discoloration Defense med kojic acid 1% i kombinasjon med blant annet fuktighetsgivende og lysnende niacinamide 5%, fuktighetsgivende glycerin og beroligende allantoin

Elixir Acticlear Eventone Serum med kojic acid høyt på ingredienslisten i kombinasjon med blant annet arbutin, antioksidant sodium ascorbyl phosphate (derivat av C-vitamin) og fuktighetsgivende propanediol.

Dr Dennis Gross Clinical Grade Ipl Dark Spot Correcting Serum med kojic acid høyt på ingredienslista i kombinasjon med blant annet betennelsesdempende og lysnende azelaic acid, antioksidant og lysnende C-vitamin, antioksidant E-vitamin, antioksidant ferulic acid, eksfolierende lactic acid, mandelic acid og glycolic acid, beroligende glycyrrhiza glabra root extract (lakrisrot) og beroligende panthenol.


Tranexamic acid (traneksamsyre)

Traneksamsyre trender som ingrediens mot melasma, dog er det ikke særlig overbevisende dokumentasjon på at den fungerer topikalt/smørt på huden. Oralt kan det se ut til å ha noe for seg, da helst i en kombinasjonsbehandling med laser. En studie på asiatiske pasienter viste at traneksamsyre tatt oralt hadde en viss effekt på melasma, men flere fikk tilbakefall etter kort tid. 

Traneksamsyre brukes blant annet for å hindre at størknet blod løses opp og skal derfor ikke tas oralt uten oppfølging fra lege.

Observér!

IKKE (!) kjøp hydroquinone/hydrokinon-produkter eller «mirakel»-kurer på nett. Man har ikke noen garanti for innholdet i dem, og de vil med all sannsynlighet ikke ha effekt på pigmentering, men kan ha andre negative effekter på huden din. Dagbladet skrev i i desember 2019 om at Mattilsynet, gjennomførte en kontroll av 53 ulike kremer som skal bleke huden. De fant mulig helseskadelige stoffer som kvikksølv, betametason og steroider i 60 % av produktene (i artikkelen blir også hydrokinon nevnt ettersom det er ulovlig å selge over disk, uten resept). Produktene ble funnet i frittstående dagligvarehandel eller butikker uten kjedetilknytning. De fleste i Oslo-regionen. Alle produkter som var problematiske ble fjernet fra butikkhyllene. Det er også gjort beslag i tollen på Gardemoen.

Konklusjon

Det er vanskelig å bli kvitt pigmentering, den er ofte kommet for å bli en stund. De fleste behandlinger vil ha en stor risiko for tilbakefall når man har fjeset i sola igjen, selv om man bruker solkrem. En god rutine er viktig, både for å forebygge, for å holde pigmentering i sjakk og potensielt redusere den. Solkrem er det viktigste. Det finnes også behandlinger som utføres av faglærte dermatologer. Disse skal vi skrive mer om senere. Vi skal også skrive mer om hvordan man kan bygge rutiner, med ingrediensene over, for å redusere pigmentering.

Man kan gjerne bruke energi på å bli kvitt pigmentering, men kanskje ennå mer energi på å like seg selv like mye uansett om man har brune flekker eller ikke. Litt sol i fjeset fra tid til annen er bra for den mentale helsa, flekker eller ei.

HeltKremKilde.png
Forrige
Forrige

Fakta alle kremelskere bør vite

Neste
Neste

Hva er retinol? En stor guide til alt om superingrediensen.