Slik bygger du en hudpleierutine

Det viktigste med å bygge en hudpleierutine er å sørge for at den er tilpasset hudtype og hudtilstand, og ikke minst at den er gjennomførbar. Det man gjør hver dag spiller mer rolle enn et skikkelig skippertak hver tredje uke.

Før man bygger en hudpleierutine er det fint å vite hvilken hudtype og hudtilstand man har.

Uansett hvilke produkter man velger å bruke i en hudpleierutine, så vil ingen fungere optimalt, med mindre man bruker solkrem. UV-stråler kan stå for opp mot 80% av de synlige aldringstegnene i huden. Solkrem beskytter mot dette, i tillegg til å beskytte mot hudkreft.

Er man under 20 år har man ingen behov for retinol, AHA eller andre sterke ingredienser, å bruke dette for tidlig vil øke risikoen for pigmentering og inflammasjon i huden. Er man under 20 år og har en hudsykdom, bør man kontakte hudlege for veiledning. Er man glad i hudpleie å ønsker å bruke aktive ingredienser er niacinamide, eventuelt C-vitamin, gode alternativ. C-vitamin vil bidra til glød, om man ønsker dette. Det er ikke noe poeng i seg selv å bruke mange hudpleieprodukter før man må. Solkrem, rens og fukt er mer enn godt nok.

Bruker man solkrem, så er det gjerne greit å rense huden godt, for å unngå tette porer og kviser. Renser man huden forsvinner noen av fuktstoffene i huden, og det er dermed lurt å bruke en fuktighetskrem. Som du skjønner, så baller det gjerne på seg med hudpleie. Det betyr ikke at det er bedre å bruke mange produkter. Man kommer veldig langt med rens, fukt og solkrem. Disse produktene trenger heller ikke være dyre for å være effektive.

Har man en hudtilstand, som f.eks tendens til kviser, så kan det i mange tilfeller holdes i sjakk med serum med aktive ingredienser. Har man alvorlige hudtilstander, som akne, rosacea eller lignende er dette hudsykdommer og disse kan, og bør, man få hjelp med hos hudlege.

Aktive ingredienser er et begrep lånt fra medisinverden, og indikerer at et produkt skal gi en viss effekt for deg. Det er noen aktive ingredienser, som beviselig har effekt. Disse skal vi komme tilbake til.

Ivareta, beskytte og behandle

Kort oppsummert handler hudpleie i bunn og grunn om tre ting, for alle hudtyper og hudtilstander. Ivareta, beskytte huden og eventuelt behandle en hudtilstand. Rens og fukt ivaretar. Solkrem og antioksidanter (C-vitamin) beskytter. Retinol, syrer og andre aktive ingredienser behandler

For å tikke alle boksene kan man legge opp en rutine slik:

IVARETA

Rens + fukt morgen og kveld.

BESKYTTE

Serum med antioksidanter (f.eks C-vitamin) og solkrem morgen.

BEHANDLE

Serum med aktive ingredienser flere kvelder i uken.

Ansiktsmasker og syrer 1-2 ganger i uken.

Ting som eldrer, eller skader huden, kan man prøve å unngå eller beskytte seg mot:

  • UV-stråler (solkrem)

  • Frie radikaler (rens og antioksidanter)

  • Dehydrert hud, som igjen kan føre til inflammasjon i huden, tap av vann fra huden og dermed ytterligere svekket hudbarriere (fuktighetskrem)

  • Røyking (slutt)

  • Stress (pust med magen, prøv å finn rutiner som gir deg ro)

Slik kan man bygge en rutine for ulike hudtyper:

Om man elsker egentid på badet og har tid, penger og mulighet, kan man legge til flere steg i rutinen. Husk at det kan bli for mange produkter også, så det er ikke noe poeng i seg selv å komplisere for mye. Uansett hvor mye tid og produkter man bruker er det fortsatt helt vanlig å få kviser, pigmentering, linjer, osv. Vær derfor oppmerksom på hvorfor du bruker de produktene du bruker. Det er fint å bruke produkter bevisst, både for huden og miljøet, så kjøp serum fordi de kan gjøre noe for huden din, ikke fordi de er trendy eller på Tik Tok.

Finn din serum match

I rutinen foreslått for de ulike hudtypene i skjema over er “serum med aktive ingedienser” foreslått i kveldsrutinen. Under er et skjema som kan hjelpe deg å finne riktig serum for deg, avhengig av hvilken hudtilstand du har. Du finner også en oversikt over ulike base-produkter, som rens, fuktighetskrem og solkrem, som kan passe din hudtype. Ved å plukke fra disse to listene kan man bygge en god basisrutine, som er tilpasset hudtype og hudtilstand.

Dette er produkter som gjør det de sier at de skal. De inneholder aktive ingredienser, som er i riktig konsentrasjon og dokumentert effektive. Velg serum ut fra hudtilstand og behov:

Hvordan bruke produktene

Man er best tjent med å bruke produktene slik det står spesifisert på forpakningen. Det er allikevel noen få ting det kan være greit å ha i bakhodet:

  • Introduser ett og ett produkt av gangen, begynner man med for mange produkter samtidig er det vanskelig å vite hvilket, om man reagerer på noe, eller hva som faktisk fungerer.

  • Patch test bak øret, for å sikre at man unngår å få en reaksjon før man starter med et nytt produkt.

  • Sjekk korksymbolet på forpakningen. Ofte står det 3M, 6M, 12M eller 24M. Det betyr hvor mange måneder produktet varer etter åpning.

  • Produkter bør ikke stå i for varm temperatur, eller i direkte sollys, det kan bryte ned ingredienser i formelen og svekke effekten av produktet. Det samme gjelder om produktet blir utsatt for store temperaturforskjeller.

  • Produkter, fra gode merkevarer, trenger ikke koste mer enn 200-300 NOK. Ikke invester masse penger i hudpleie før du kjenner huden din bedre og vet hva den trenger.

  • Bruker man flere ulike serum, påfør det serumet som du ønsker mest effekt av, først på huden etter rens og eventuelt toner. Bruker man f.eks C-vitamin og fuktighetsgivende serum er det lurt å påføre C-vitamin på huden først og deretter fuktighetsgivende serum og produkter.

  • Generelt påføres produkter fra tynnest til tykkest konsistens. Solkrem er alltid siste steg i hudpleierutinen, før eventuell sminke på dagen.

  • Man påfører gjerne øyekrem etter rens og eventuelt toner, før serum.

  • Olje påføres alltid som siste steg i en rutine, fordi det lukker fukt i huden. Bruker man olje på dagen kan det være fint å blande noen dråper i fuktighetskremen, i hånden, før den påføres, slik at man unngår at oljen svekker effekten av solkrem.

  • Vent gjerne noen sekunder mellom påføring av ulike produkter. Huden trenger ikke være tørr, men et produkt bør stort sett være absorbert, før man påfører et nytt. Flere tynne lag, er lettere for huden å absorbere enn tjukke lag med produkt.

  • Bruker man flere serum med aktive ingredienser kan det være lurt å bruke en ganske basic rens, krem og solkrem, slik at man ikke introduserer for mange aktive ingredienser til huden. Jo flere ingredienser og produkter, jo høyere risiko for hudreaksjoner.

  • Ulike formler gir ulike produkter. Eksempel: at man ikke tåler et produkt som markedsføres som et «niacinamide serum» betyr ikke nødvendigvis at man ikke tåler niacinamide, men det betyr at formelen ikke funker for deg. Prøv en annen formel!

  • Serum kan gjerne påføres lett fuktet hud. Dette vil bidra til at produktet penetrerer huden bedre. Unntaket er retinol og AHA. Disse ingrediensene skal påføres tørr hud.

  • Om man har en travel hverdag og ikke mulighet til å finne ut av alle ulike serum, dropp det og kjøp en krem med aktive ingredienser, som forbedrer ulike hudtilstander.

  • Ikke bruk veldig varmt vann når du renser ansiktet. Det gjelder for dusjen også. Da forsvinner de fettstoffene som huden din trenger for å opprettholde hudbarrieren.

  • Bruk et eget håndkle til ansikt, eller lufttørk ansiktet etter rens. Når huden fortsatt er fuktig, men ikke helt våt, kan du påføre serum og/eller fuktighetskrem. Da vil huden absorbere dette bedre, i tillegg har du tilført huden litt ekstra fuktighet.

  • Om du har «prøvd alt» og ingenting funker, prøv å gå tilbake til basisrutine (mild rens og fuktighetskrem, samt solkrem) i en måned eller mer, og se om noe endrer seg. Deretter kan du starte med ett og ett produkt, for å se hva som funker, eller hva huden din reagerer på. Eventuelt, ta kontakt med dermatolog/hudlege for konsultasjon.

    Vit når du skal stoppe

En hudreaksjon, som allergi, irritasjon eller svekket hudbarriere kan sees i form av rødhet, små nupper, kviser og sensitivitet. Oppstår dette betyr det mest sannsynlig at produktet du bruker ikke er egnet for huden din. Det betyr ikke at produktet er dårlig (med mindre det er gått over holdbarhetsdatoen), eller at du ikke tåler ingrediensen(e) produktet inneholder. Se etter en annen formel, og husk å patch-test før du begynner å bruke produktet.

Retinol og AHA (glycolic acid, lactic acid, mandelic acid) er ingredienser som øker cellefornyelsen. Ved bruk av disse kan man oppleve såkalt “purging”, som betyr flassing i huden, kløe, tørrhet, irritasjon og kviser. Kviser kommer som regel i områder av fjeset hvor man vanligvis får kviser, men forsvinner ofte kjappere enn vanlige kviser. Gjelder det retinol vil man se at huden blir riktig så fin om man klarer å stå i det gjennom perioden der huden klikker litt. Gjelder det AHA kan man gjerne redusere hyppigheten på bruk av produktet. Brukes det jevnlig vil man få resultater, uten de store bivirkningene.

Bruker man produkter som ikke inneholder retinol eller AHA, men får kviser på nye steder i fjeset, som vedvarer lengre enn vanlig, kan dette være tegn på at huden din ikke trives, eller reagerer, på produktet. Da er det best å avslutte bruk og eventuelt se etter et annet produkt. Ingredienser som ikke stimulerer cellefornyelsen skal nemlig ikke føre til en slik reaksjon.

Når hudpleien gir resultater og interessen for ingredienser stiger, husk å puste med magen. Flere produkter gir ikke nødvendigvis et bedre resultat. Har du perfeksjonert rutinen for fjeset, så kan det jo for eksempel hende at de stakkars tørre albuene, føttene eller leggene dine trenger litt oppmerksomhet. Eventuelt nakke og bryst, som ofte får like mye sol som fjeset og i grunn kan nyte godt av samme aktive ingredienser som fjeset.

Forrige
Forrige

«Skin cycling» er Tik Tok-trenden alle omfavner

Neste
Neste

Finn din hudtype og hudtilstand