Sjekk føflekkene dine!

Saken er skrevet i samarbeid med Boots Apotek. Les mer om hvordan vi jobber her.

Visste du at kvinner ofte får føflekkreft (melanom) på beina og overkroppen, mens menn får det primært på overkroppen? Og at det er sjeldnere å få det i fjeset? Kanskje har dette med å gjøre at vi er litt mer nøye med solkrem i fjeset, fordi aldringstegn og solskader er mer synlig der? 

Nordmenn ligger mye høyere på statistikken enn vi burde gjøre, når det kommer til føflekkreft, på fagspråket: melanom. Vi er faktisk blant det folket i verden som har flest tilfeller av føflekkreft per innbygger. Det til tross for at vi knapt har mer enn 4 måneder med sommertemperaturer. 

Det er utbredt å være kronisk opptatt av å få sol og bli brun. Det fører ofte til at vi flekker av oss klærne og blir for lenge i sola på begynnelsen av året, og ofte blir brent. Huden husker dessverre solskader godt og dette akkumuleres over årene. Dvs. at de gangene du ble solbrent i yngre år, fortsatt kan bidra til at man får melanom. Det er derfor viktig å være litt kjent med kroppen sin og legge merke til nye flekker som oppstår. 

Det finnes ikke “sunn” brunfarge

Det som dessverre er tilfellet er at all farge huden får, er skade. Fargen er hudens måte å prøve å beskytte seg selv på. For å unngå DNA-skade og celledød. Mørkere hudtoner får også melanom. Selv om man har en hud som tåler solen bedre er det viktig å beskytte huden, spesielt ettersom det kan være vanskeligere å se når man har blitt brent.

Fint å vite:

  • Melanom oppstår som regel i nye føflekker

  • Melanom kan også vises ved sår som ikke gror, rød, irritert hud, som ikke blir bedre, hudfortykkelse, misfargede knuter som vokser, eksemlignende utslett med skorper som faller av og dannes på nytt

  • Kvinner får oftest melanom på beina og overkropp deretter armer og til sist, hodet.

  • Menn får oftest melanom på overkroppen, deretter armer, bein og hode.

  • Jo flere føflekker, jo høyere risiko

  • Man kan få føflekker under huden, som ikke synes og som dessverre ofte oppdages for sent

ABCDE-regelen er et fint verktøy, for å sjekke føflekker og ha dette «top of mind», slik at man raskt bestiller en sjekk, om noen nye føflekker dukker opp, eller gamle føflekker endrer seg:

  • A - asymetri - om føflekken har en uregelmessig form. Om man fører en strek igjennom føflekken bør den vær tilnærmet lik i formen på hver side.

  • B - begrensning - føflekken bør ha klar avgrensing til huden rundt. Det vil si, man bør klart se hvor føflekken begynner og hvor «vanlig hud» slutter.

  • C - kulør eller farge - har føflekken veldig mørk til svart farge, eller er blåsvart, bør den sjekkes opp.

  • D - diameter - føflekker som er over 5-6 mm bør sjekkes opp.
    Føflekker over 5-6 mm er mistenkelige.

  • E - endring - all endring i form, farge, størrelse, eller om føflekken begynner å klø eller blø, bør sjekkes opp.

    KILDE: Kreftforeningen

KILDE: Kreftforeningen

Gode solrutiner

Det er viktig at vi har gode rutiner for å beskytte oss mot solen med klær, solkrem og skygge. Klær beskytter med enn solkrem og skygge, er et spesielt godt alternativ når solen står høyt på himmelen og er spesielt intens mellom kl. 11 - 16.00.

Fordi føflekker kan utvikle seg over tid, er det viktig å hele tiden sjekke føflekkene sine og følge med på om noen av de endrer seg i form, farge, avgrensning, størrelse og om de begynner å blø eller klø.

En veldig enkel måte å sjekke risiko er å gå inn på Boots.no og ta risikosjekk.

Boots tilbyr også føflekksjekk i alle apotek. Man kan enten bestille time på boots.no, eller gå innom apotek for drop-in. Normal pris for skanning av første føflekk er kr. 399 deretter koster det kr. 199 per føflekk. 

Boots Apotek tilbyr også føflekkskanning i alle apotek. Man kan enten bestille time på boots.no, eller gå innom apoteket for drop-in. Normal pris for skanning av første føflekk er kr. 399 deretter koster det kr. 199 per føflekk. 

Kvalifisert helsepersonell på apotek vil stille deg en rekke spørsmål for å registrere generell informasjon om din hud, ta ett eller flere bilder av de(n) aktuelle føflekkene og tilføyer så din beskrivelse av symptomer og elementer relatert til føflekkene.

Informasjon og bilde(r) blir deretter sendt elektronisk til ScreenCancer sin hudlege. Hudlegen gjennomgår informasjonen om deg, gjør sine vurderinger basert på denne og gir deg en anbefaling om føflekken trenger å undersøkes videre eller ikke. Rapporten fra hudlegen mottar du gjennom ScreenCancer i løpet av 1 uke.

I de tilfeller hudlegen anbefaler videre utredning/behandling, kontaktes du av ScreenCancer`s helsepersonell for en personlig veiledning og dialog om saken. Selv om hudlegen i enkelte tilfeller kan stille en tentativ diagnose, vil endelig diagnose først stilles etter ytterligere undersøkelser ved et fysisk legebesøk.

Forrige
Forrige

Livets hack for (tette) porer

Neste
Neste

En løsning for røde flekker og småkviser