Kjemisk vs. fysisk eksfoliering

IMG_8267.jpg

Eksfoliering er bra fordi det fjerner de døde hudcellene i det øverste hudlaget. Det kan bidra til at man unngår akne, tørre områder, inngrodde hår og ujevn hudtone. Det finnes også forskning som viser at jevnlig (men ikke overdreven) kjemisk eksfoliering med AHA kan gjøre lærhuden tykkere, fordi det øker kollagen-mengden i lærhuden, som fører til mindre synlige linjer og rynker.

Når det kommer til hvilken type skrubb man skal bruke er dette smak og behag. Du har to valg. Fysisk eksfoliering i form av produkter med skrubbekorn, eller kjemisk eksfoliering, som løser opp «limet» som holder på de døde hudcellene.

Rundt år 2000 var Apricot Scub fra St.Ives en gjenganger på de fleste bad. Det ble skrubbet med høy intensitet og resultatet var en rød «glød». Skrubb er mer, og kan gjøre bedre, enn dette.

Store skrubbekorn, som i St. Ives-tilfelle, er ujevne biter av valnøttskall, er ikke bra for huden, spesielt i ansiktet. Heller ikke typiske sukkerskrubber. Man kan sammenligne det med et grovt sandpapir på treverk. Store, ujevne skrubbekorn lager små rifter i huden. Derfor er det lurt å se etter skrubbekremer med mindre, jevne, skrubbekorn.

Våre favoritter innen fysisk eksfoliering er produkter som skånsomt skrubber huden og ikke tørker den ut. Prøv å unngå produkter med microbeads, plastikk, som skylles ut i havet og skader fisk og planter.

Skrubbekornene bør være runde og ikke for store. Ikke bruk for mye press når du skrubber, men bruk sirkulære bevegelser i ansiktet og unngå å skrubbe den sensitive huden under øynene.

Her er noen produkter med skrubbekorn som vi har testet og liker:

Kjemisk eksfoliering høres mer skummelt ut enn det er. Man kan velge forskjellig type kjemisk eksfoliering, AHA eller BHA (eller PHA, eller LHA, men la oss adressere dette i en senere sak).

AHA er for eksempel lactic acid (som finnes i melk og yoghurt), glycolic acid, og jobber på hudens overflate. AHA er ofte fint å bruke om man har ekstra sensitiv hud, da de i tillegg til å eksfoliere, hjelper huden å holde bedre på fuktighet.

Her er noen produkter med AHA som vi har testet og liker:

Første gang du tester kjemisk eksfoliering anbefaler Helt Krem å teste en rimelig AHA-syre, som f.eks The Ordinary Lactic Acid. Da får du, uten å tømme lommeboka, testa ut et produkt og sett hvordan huden din liker det. Etter rens på kvelden påfører man AHA-produkt, deretter fuktighetskrem. Om man våkner opp med glød og tilsynelatende jevnere hud, kan du prøve deg frem videre. Om huden derimot er litt rød og irritert, er det lurt å stå over å bruke AHA. Kanskje er enzymer veien for deg (se nedenfor).

BHA jobber på hudens overflate, men også i selve poren, BHA er å foretrekke for de som har normal til fet hud, ofte får kviser og har store porer, samt små urenheter. BHA kan løse opp talget i poren, og dermed både forebygge og behandle uren hud. BHA har også en beroligende effekt på huden og er derfor perfekt for kombinasjonshud. 

Her er noen produkter med BHA som vi har testet og liker:

Enzymer er en annen form for kjemisk eksfoliering, som bryter ned keratinet som binder døde celler i det øverste laget i huden vår, slik at frisk hud kommer frem. Det gir mykere hud, jevnere hudtekstur og kan bidra til å minske arr og pigmentering.

De fleste enzymer som brukes i hudpleie kommer fra frukt eller grønnsaker. Du vet når du spiser ananas og munnen kan føles litt nummen etterpå? Det er enzymer som bryter ned huden.

Enzymer er ikke nødvendigvis bedre enn syrer, men alle er forskjellige og vil tåle ulike ingredienser på ulike måter. Derfor, om du ikke tåler syrer så godt, kan enzymer være et fint alternativ. Eventuelt om du liker å veksle mellom dem. Unntaket er om man har uren hud, der er BHA (salicylic acid) definitivt mer effektiv, fordi enzymer ikke klarer å løse opp olje og tilstoppede porer like godt som BHA (salicylic acid).

Enzymer kan være mer skånsomt for dem med sensitiv hud, men som med alle eksfolieringsprodukter anbefales det å starte forsiktig og ikke bruke mer enn to til tre ganger i uken.

Produkter med enzymer bør oppbevares på en mørk, kjølig plass, og forpakningen må være godt forseglet. De kan ellers bli ustabile og dermed miste sin effektivitet.

For inngrodde hår kan enzymer gjøre susen, så det kan være en ide å bruke dette, ikke umiddelbart etter barbering, men en dag i etterkant, for å motvirke inngrodde hår. Følg opp med en lett fuktighetskrem. 

Her er noen produkter med enzymer som vi har testet og liker:

Greit å ta med seg på veien:

  • jobb opp hudens toleranse til syrer ved å starte forsiktig.

  • Ikke skrubb/eksfolier mer enn 3-4 ganger per uke, helst ikke flere dager etter hverandre.

  • ikke miks flere forskjellige syrer, det kan ødelegge hudbarrieren og føre til irritasjon, kviser og sensitiv hud.

  • Bruk solkrem med høy faktor, hver dag, for å beskytte din glødende hud fra solskader.




Forrige
Forrige

En generell guide til alle med hud

Neste
Neste

Orker ikke rutine-rutine