Hva er blått lys og trenger du beskyttelse mot det?

Det er flere og flere produkter som skal beskytte mot kunstig blått lys/ HEV-lys, men er dette nødvendig? Det kan se ut som det ikke er noen grunn til å bekymre seg. Vi har undersøkt nærmere.

I alle bransjer selger man godt på nyheter, så også i hudpleiebransjen. Nye kategorier er populære og når man har funnet på et nytt «problem», er det lett å selge en effektiv løsning til forbruker. Produkter som beskytter mot kunstig blått lys/HEV-lys er det blitt flust av det siste året. Godt hjulpet av en pandemi, som har ført til at de fleste av oss bruker mer tid foran skjermen.

Først. HEV-lys står for “High Energy Visible Light”. Dette er en del av lyset vi får fra solen, men det kan også gjenskapes kunstig og er det lyset man blir utsatt for hver gang man er foran en skjerm.
Det naturlige lyset ER skadelig, på lik linje med UVA og UVB-lys. Lyset fra sola er også ekstremt mye sterkere, enn det man får via digitale skjermer. Alle stråler fra sola beskytter man seg best mot ved å bruke antioksidanter og solkrem. 

Om man sammenligner kunstig blått lys fra digitale skjermer med naturlig blått lys fra solen så kan godeste Ludger Kolbe, som er sjefsforsker i fotobiologi for Beiersdorf AG bidra med denne innsikten:

En uke, uavbrutt, bare 30 cm foran en skjerm tilsvarer ett minutt ute på en solfylt sommerdag i Hamburg. Vi har, gjennom vår forskning, bevist at mengden kunstig lys man får fra skjermer, ikke er nok til å påvirke huden negativt, sier Dr. Kolbe.

Man kan derfor konkludere med at det er lyset fra sola, ikke fra skjermer, som er ødeleggende for huden.

Det er grunn til å tro at Beiersdorf, som forøvrig produserer solkrem fra Nivea, Eucerin og Coppertone, kunne tjent på å selge produkter som beskyttet mot HEV-lys, men her har de altså brukt litt tid på folkeopplysning, som kommer oss alle til gode.

Det kan også være at de benyttet denne mulighet til å snakke om synlig lys, hvorav blått lys utgjør en tredjedel. Dette lyset trenger dypere ned i huden og kan gjøre skade, som å gi tidlige aldringstegn som: linjer og pigmentering, eller hudkreft. 

Det beste du kan gjøre er derfor å bruke solkrem, gjerne med iron oxides, som bidrar til å beskytte huden mot synlig lys, inkludert blått lys.

Disse solkremene med iron oxides er ofte med farge, og man bør derfor teste for å se om det passer sin hudtone, før man kjøper.

Andre ting som sannsynligvis gjør mer skade på huden i forbindelse med digitale skjermer:

  • når du ligger og myser mot mobilen i senga på morgen/kveld

  • når du mister mobilen i fjeset i forbindelsen med overnevnte aktivitet

  • når du bruker flere timer foran skjermen, enn med de du er glad i

En studie, som kun er basert på research av forskningsartikler om blått lys, ikke på mennesker, viser at blått lys både kan være bra og dårlig for huden, avhengig av mengde og kilde. Studien indikerer at kortere eksponering for blått lys med lavere energi, i korte perioder, kan være bra for huden, mens lengre eksponering for naturlig HEV er skadelig og kan føre til skade på celler, øyne, hudbarriere og føre til pigmentering.

Avslutningsvis er det viktig å nevne at produkter som hevder å beskytte mot blått lys, ikke kan beskytte mot naturlig blått lys om de ikke inneholder solfiltre.

Produkter som beskytter mot blått lys og ikke inneholder solfiltre kan allikevel være fine produkter, men har altså ingen beskyttelse som sådant. De kan dog inneholde andre gode ingredienser og gjerne antioksidanter, som alltid er gode ingredienser å se i et produkt.

Forrige
Forrige

Om mikronåling og effekten av det

Neste
Neste

Om hårtap og hva man kan gjøre med det