“Naturlig” vs. kjemisk solkrem

Det er mye å sette seg inn i med solkrem og ulike solkremfiltre er noe av det. Det skilles ofte mellom «fysiske og/eller naturlige» solkremfiltre og «kjemiske» solkremfiltere.

Egentlig er de alle kjemiske filtre, titanium dioxide og zinc oxide, som ofte kalles for fysiske eller naturlige filtre, er kjemiske og finnes i periodesystemet.

Generelt er det ingen offisiell merking, eller juridisk standard for begrepet «naturlig» som gjelder for selvpleieprodukter. Solkrem som er merket «naturlig» eller som mineralsolkrem er derfor ofte mineralbaserte. Denne typen solkrem inneholder ingrediensene titanium dioxide og zinc oxide. Stort sett inneholder slike solkremer kun en eller begge av disse ingrediensene, men ofte inneholder «naturlige» solkremer også kjemiske solfiltre, fordi de gir bredere solbeskyttelse, samt at det kan gjøre formelen  mer «sofistikert» (les: enklere å smøre ut, føles mindre fet, tynnere formel, osv.). 

Titanium dioxide og zinc oxide er en hvit masse som er vanskelig å spre ut. Solkremer som inneholder disse ingrediensene gir derfor ofte et «hvitt filter» når de smøres på ansiktet og/eller kroppen, selv om dette var et større problem tidligere og formlene er blitt mer sofistikerte nå. Ofte kan disse solkremene også være lett farget. Mineralsolkrem er ikke ideell å bruke om man har uren hud, fordi det kan føre til tilstoppede porer. 

Mineralsolkrem passer best for:

  • sensitiv hud

  • hud med rosacea

  • hud med melasma (pigmentering)

Titanium dioxide og zinc oxide i nano-form, som brukes i hyppigere grad nå er enklere å smøre ut og gir ikke det typiske hvite filteret når produktet smøres på. Ettersom partiklene er så små har det vært bekymring rundt hvor mye huden absorberer av ingrediensene. En studie fra 2009 viser at nanopartiklene ikke blir absorbert i særlig grad og skal være trygge å bruke. Om du allikevel ønsker å unngå dem så sjekk ingredienslisten for ingredienser i nano-form.

Tradisjonelt skilles det ved fysiske/naturlige/uorganiske og kjemiske/syntetiske/organiske solfilter ved at de fysiske filtrene, titanium dioxide og zinc oxide, reflekterer UVA-stråler, mens kjemiske filtre absorberer UV-stråler og omdanner dem til varme.

HELT NERD
I kjemien betyr “organisk” de forbindelser som inneholder karbon. Titanium dioxide og zinc oxide, inneholder ikke karbon, og er derfor uorganisk, mens de fleste kjemiske solfiltre inneholder karbon og kan dermed beskrives som organiske. Noe du helt sikkert ikke lurte på, men nå vet du.

Energien fra UV-lys konverterer elektroner i kjemiske solkremfiltre fra lav energi til høy energi. Den høye energien fører til at elektronene i bindingene slapper av eller frigjør den absorberte energien ved å strekke, vibrere eller bøye seg - dette konverterer energien til varme. Det samme skjer med UVB-strålene i fysiske solkremfiltre, mens de reflekterer UVA-stråler. Kjemiske og fysiske solkremfiltre er derfor litt like, og litt ulike. 

Grunnen til at fysiske filtre ofte blir anbefalt om man har sensitivt hud eller rosacea er fordi varmen som skapes av kjemiske filtre kan virke mer irriterende på sensitiv hud. Samt at ingrediensene i kjemiske solkremfiltre kan være irriterende for noen sensitive hudtyper og de med rosacea.

Den beste beskyttelsen får du ved å kombinere solkremfiltre, fordi de absorberer og reflekterer ulike deler av UV-spekteret. Det gir også økt fotostabilitet å kombinere solfiltre. 

Om du ønsker å sjekke hvilket filter solkremen din bruker, sjekk ingredienslisten din opp mot vår oversikt over solkremfiltre. Der finnes det også en oversikt over solkremer vi liker og kan anbefale her, både såkalt fysiske mineralsolkremer og solkrem med kjemiske filtre.



Forrige
Forrige

Den lille gjengen som eier hudpleiehyllen din

Neste
Neste

Hudpleie som en strategi mot koronaslitasje