Teknologi inspirert av NASA mot rynker og kviser

EsraR%C3%B8ise_LED.jpg

I juni 2019 kunngjorde NASA at de åpnet ISS (International Space Station) for kommersiell aktivitet. Estée Lauder var kjapt på ballen og betalte over 1, 2 millioner, samt 160 000,- timen til astronauter med fotoferdigheter, for å ta bilde av deres ikoniske produkt Advanced Night Repair i verdensrommet. Spennende å se om de får god ROI (Return Of Investement) her, men dette er langt ifra første gang NASA har inspirert skjønnhetsindustrien.

I utgangspunktet utviklet NASA LED (Light Emitting Diode)-lys for å kunne eksprimentere med å gro planter under turer ute i rommet. De fant senere ut at LED kunne se ut til å virke på heling av sår, fordi huden grodde kjappere.

Behandling med LED-lys er en hudpleie-behandling som bruker varierende bølgelengder av lys, inkludert rødt og blått. Primært for å behandle aldringstegn (rødt lys) eller akne (blått lys). Det finnes også grønt lys, som skal virke beroligende og kunne bidra til å behandle melasma og pigmentering. Gult lys skal kunne roe ned rødhet og redusere sprengte blodkar. LED-lys inneholder ikke UV-stråler

For ordens skyld, LED og laser er to forskjellige ting, selv om de kan virke ganske like. Laser gjør kontrollert «skade» i huden for å få huden til å reparere seg selv. Lys kan endre biologisk materiale, slik som UV-lys fra solen kan endre huden vår og gi oss aldringstegn og solskader. LED-teknologi benytter seg av fordelene lys kan gi huden, ved å gi den energi, uten de skadelige bivirkningene som UV-lys gir. LED-lys (rødt) fungerer ved at man skaper en biokjemisk effekt i cellene, som styrker mitokondrier. Mitokondrier er små strukturer inne i cellene i kroppen som utfører ulike oppgaver i cellen og omdanner energien fra mat til en form for energi som cellene kan bruke, kalt ATP. Ved å øke funksjonen til mitokondriene vil de kunne lage mer ATP, og med mer energi (ATP) kan cellene fungere mer effektivt, og dermed produsere mer kollagen, som vil gi huden mer fylde og reparere skader i huden som solskader, arr eller lignende. 

Fordelen med LED er at man ikke har noe nede-tid, huden bærer ikke preg av behandlingen i etterkant, som kan være tilfellet med andre behandlinger som f.eks. peels eller laser.

Fotograf_Hilde_Brevig.jpg

Andrea Dalen ved Elite Helse (@elitehelse) forklarer; “LED (Light Emitting Diode)-lys er en behandling som kan påvirke ulike prosesser i huden. Behandlingen passer for alle hudtilstander og kan brukes alene eller i kombinasjon med andre hudbehandlinger”. 

Foto: Hilde Brevig

Blått LED-lys har en bølgelengde på 400 – 470 nm og påvirker epidermis (overhuden) hvor det bidrar til å drepe propionibacterium (en bakterie som er kjent for å medvirke til akne) uten å skade huden. Lyset virker også forebyggende på infeksjoner, motvirker fet hud og reduserer akne-utbrudd.  

Rødt LED-lys har en bølgelengde på 630 – 700 nm og kan påvirke huden helt ned til dermis (lærhuden). Rødt led lys stimulerer til økt produksjon av kollagen og elastin, forbedrer blodsirkulasjonen, virker antiinflammatorisk, reduserer rødme og minsker kollagenase (nedbrytning av kollagen-enzymer)”, forklarer Andrea.

Det finnes ikke like utstrakt informasjon, eller kliniske bevis, for virkningen av gult og grønt LED-lys. 

Behandlingen tar som regel rundt 20 minutter. Man trenger flere behandlinger, over tid (opp til 10), med LED-lys for å kunne se en endring i huden på sikt og man må vedlikeholde resultat med behandlinger etter oppnådd resultat. En behandling på hudklinikk koster ca. 690,- per gang for kun LED. Dog kombineres LED ofte med annen behandling, som f.eks en klassisk hudbehandling, peeling og LED-lys som kommer på 1590,- (priser fra Elite Helse).

Det selges også produkter til hjemmebehandling, disse er ikke like sterke/effektive som ved behandling hos fagfolk på en hudklinikk. Sørg for at du undersøker kvalitet på produkt og kjøper fra en kjent forhandler om du kjøper LED-produkter for hjemmebruk. Man skal også følge veiledning på produktet nøye. Det er viktig å beskytte øynene, både i salong og ved hjemmebruk, og man bør unngå å ha på makeup under behandling. Man bør unngå denne typen behandling om man går på Accutane, eller andre sterke produkter, som gjør huden sensitiv for sollys. Man bør også unngå behandling om man har eksem, sår eller lignende.

Bivirkninger er sjelden, men kan i sjeldne tilfeller inkludere irritert hud, rødhet og utslett.

Det er kliniske undersøkelser som viser veldig lovende resultat av behandling med LED-lys, men man er fortsatt i startfasen mht. kunnskap om denne typen behandling og eventuelle langtidsvirkninger. Behandling er oppfattet som en trygg, skånsom og god behandling for aldringstegn og akn. LED kan derfor være et godt alternativ om man ikke ser forbedring med andre tradisjonelle behandlinger, eller om man vil prøve noe nytt.

Vi har snakket med Esra Røise som har testet LED, for å høre litt hva det går i.

Esra Røise i godt selskap med Dr. Dennis Gross (LED-maske).

Esra Røise i godt selskap med Dr. Dennis Gross (LED-maske).

Esra Røise (@esrarois)

Hudtype

“Jeg har normal til tørr hud, med en del fine linjer og perioder med mye voksenkviser av den hormonelle sorten. Huden min har også en del mindre solskader som følge av en ungdomstid med solarium (“hei 90-tallet!”) og ligge-og-sole-seg-i-timesvis uten noe særlig annen solbeskyttelse enn kokosolje(lol)”.

Hvorfor LED?

“Jeg testet først LED-behandling i salong, som nødvendigvis er en mer potent versjon enn hva man får til hjemme. Jeg fikk mye mindre mindre akne og jevnere hud i tiden etter behandlingene, og følte at det var noe huden min responderte godt nok på, til at jeg ville investere i en selv. Etter å ha gått gjennom det som føltes som en million reviews, både på Reddit og resten av internett, landet jeg på Dr. Dennis Gross sin LED-maske”. 

Er det verdt det?

“En i overkant kostbar sak vil jeg påstå, men den var til gjengjeld så og si den eneste hjemme-masken som kom med nesten utelukkende positive reviews. Den kommer med både rødt, blått og kombinasjonslys, så jeg tok sjansen. Man ser jo ingen umiddelbar effekt, så sånn sett er det en litt lite tilfredsstillende investering, men over tid synes jeg hudkvaliteten har forbedret seg så mye at jeg vil påstå at den er verdt pengene for meg, forutsatt at man faktisk tar seg tid til å bruke den jevnlig”.

Hvordan bruker du masken?

“Jeg jobber hjemmefra, så jeg pleier å poppe den på om morgenen og har den på i 20-30 minutter. Jeg varierer mellom det røde og blå lyset før jeg begynner dagen. Jeg prøver å huske å bruke den 3-4 dager i strekk før jeg tar noen dagers pause.

Jeg bruker alltid LED-masken på ren og tørr hud (tar en liten splash med vann før jeg går over med Biodermas Micellar-vann først og lar det tørke). Etter maske liker jeg å pøse på med fuktighet, så da bruker jeg først en toner (Klairs Supple Preparation Facial Toner), før jeg følger opp med enten Exuviance Optilight-serum eller bare ren hyaluronsyre fra Timeless, Elixir's Niactil 4% og litt ren squalane-olje (også fra Timeless). Jeg avslutter med enten en ren solfaktor (for øyeblikket La Roche Posay Anthelios SPF 50+ som er en favoritt gjennom årene) eller, om jeg trenger litt ekstra "fargekorrigerings-hjelp", en BB-krem med solfaktor (Exuviance sin Sheer Daily Protector med SPF50).

Innimellom går jeg også over ansiktet med Exuviance sine milde AHA Bionic Tonic-pads rett etter maske, og før resten av produktene” avslutter Esra.

LED-maske er å ta hudpleie-interessen til et nytt nivå, dette er ikke for alle, men skulle det være for deg, kan du kjøpe Dr. Dennis Gross DRx SpectraLite FaceWare Pro, som er en av de maskene som får best anmeldelser av forbrukere. Den vil sette deg tilbake 4995,-. Den har 3 ulike behandlingsalternativ: rødt lys, blått lys og rødt + blått lys. Perfekt å bruke på hjemmekontoret, når det ikke er barn i huset og zoom-møtet er uten kamera.

Og kanskje kan du ta en titt på et Estée Lauder-serum som flyr gjennom verdensrommet i lunsj-pausen. 2020 slutter aldri å overraske.

DRx_Device_FaceWarePro_1unit_Set_A_T_M.jpg

Forrige
Forrige

Hva er retinol? En stor guide til alt om superingrediensen.

Neste
Neste

Nupper (keratosis pilaris) og hvordan du blir kvitt det