Om perioral dermatitt og muligheten til å bli kvitt det

Untitled_Artwork+%283%29.jpg

Om du er plaget av små nupper og tørr eller irritert hud rundt munnen er det stor sjans for at du er rammet av hudsykdommen perioral dermatitt. Akkurat som pigmentering og rosacea er perioral dermatitt vanligere hos kvinner, enn menn, og det rapporteres rundt 0,5 - 1% nye tilfeller i Norge hvert år.

Perioral dermatitt er et utslett som kan dukke opp ganske plutselig rundt munn, nesebor og øyne. Det fortoner seg som små forhøyninger på huden som kan være røde og betente eller ligne mer på små kviser og inneholde puss. Ofte klør de, eller kjennetegnes ved en brennende følelse i huden.

Det er hovedsakelig kvinner i alderen 16-45 år som får perioral dermatitt, men det kan også forekomme hos menn og barn.

Det er ingen klar årsak til perioral dermatitt, men det mistenkes at bruk av topikale steroider kan være en årsak, infeksjoner med virus og/eller bakterier, hormoner, p-piller, tannkrem og fete fuktighetskremer er også mistenkt å kunne spille en rolle.

Perioral dermatitt behandles ofte med antibiotika. Tetrasyklin, doksysyklin eller erytromycin, men det kan ta noen uker før man ser forbedring og man kan få tilbakefall.

Vi tok en prat med hudlege, Anne Birgitte Thomas Nordal, som kunne fortelle:

Perioral dermatitt er en forstyrrelse i den normale bakteriefloraen i talgkjertlene som fører til irritasjon. Årsaker kan være overdreven ansiktsvask, fuktighetskremer eller som vi hyppig ser - bruk av kortisonkrem. Disse faktorene kan være med på å endre den normale bakteriefloraen i huden. Behandlingen avhenger av alder, om man er gravid eller ikke og avhenger av hvor hyppig utbrudd man har og årsaken bak utbruddet. Men generelt kan man si:

Mild sykdom: Ingen reseptbelagt behandling - unngå fete kremer og tung sminke - eventuelt Skinoren krem (Azelainsyre), alternativt Rozex (Metronidasol).

Moderat sykdom: Effektiv behandling er antibiotika-kapsler, eller en kombinasjon av antibiotika og Skinoren.

Alvorlig sykdom, eller moderat sykdom som ikke har respondert på ovenstående: Isotretinoin-kapsler (A-vitaminliknende stoff), som er et veldig fosterskadelig legemiddel. Dette må man til hudlege for å få. Krever oppfølging med blodprøver

Vi spurte om tilstanden kan settes i sammenheng med tarm/bakterieflora og om det dermed kan hjelpe med probiotika oralt eller topikalt. Her sier hudlegen at det ikke finnes konklusive funn som støtter en slik teori. Probiotika, spesifikt ingrediensen lactobacillus ferment, i en konsentrasjon på 5% i produkter man smører på huden skal virke antibakterielt, betennelsesdempende, dempe rødhet i huden og balansere normalfloraen, og er i en konsentrasjon på 1% funnet å redusere sensitivitet i huden i følge studier gjort av Estée Lauder. Sådan kan probiotika bidra til å lette selve symptomene PD medfører, men ikke lege selve tilstanden.

Vi sjekket også om azelaic acid kan ha noen effekt, ettersom det er en antibakterielt og betennelsesdempende ingrediens, og her sier Doktor Nordal:

azelainsyre 20% (Skinoren) er som regel mitt førstevalg ved behandling av lett perioral dermatitt. Ved moderate til alvorlige tilfeller anbefaler jeg ofte å gå rett på antibiotika, fordi dette er mer effektivt.

Doktor Nordal, advarer mot en ting man definitivt skal unngå om man har perioral dermatitt, nemlig kortinsonkremer. Disse kan virke de første gangene man bruker dem, men kan forverre tilstanden på sikt og gjøre den vanskeligere å behandle.

Konklusjon

Perioral dermatitt kan behandles og man kan bli helt fin igjen, men man kan få tilbakefall. Behandling avhenger av hvor alvorlig tilfellet er. Det er også variasjoner mht. hvor fort huden er tilbake til normal igjen ved behandling. Ved mistanke om PD anbefales det å unngå topikale steroider og heller kontakte hudlege for veiledning til riktig behandling og eventuell resept på legemidler mot tilstanden.

Andre ting du kan gjøre:

  • stopp å bruke kortisonkrem.

  • stopp å påføre aktive ingredienser som syrer og retinol.

  • stopp å påføre rike, tykke og/eller tunge kremer, bruk lettere, enkle kremer, som gir god fukt (f.eks: Cerave Facial Moisturising Lotion, La Roche-Posay Toleriane Sensitive Light, Avéne Aqua Gel, Cosmica Sensitive Face Fluid).

  • puss tennene før du vasker fjeset, slik at du fjerner tannpasta rundt munnen, som kan trigge, eller forverre PD.

  • se etter et produkt med azelaic acid.

Her er noen produkter på markedet, med azelaic acid, som man få uten resept. Disse er ikke like potente som reseptbelagt krem.

Isispharma Metroruboril A.Z har 15% azelaic acid i tillegg til niacinamide, betaine, lakrisrot med mer. Den har en lett, kremet tekstur, som trekker kjapt inn i huden.

Paula’s Choice Azelaic Acid Booster inneholder 10% azelaic acid, i tillegg til beroligende ingredienser som bisabolol og allantoin. Formelen inneholder også noe salicylic acid, som også virker betennelsesdempende, men kan virke irriterende på spesielt sensitiv og tørr hud, så ha dette i bakhodet. Teksturen er kremet og absorberer kjapt.

Q & A Skin Azelaic Acid Balancing Serum inneholder 8% azelaic acid i tillegg til betaine og Zinc PCA, som begge virker beroligende på huden, i tillegg til aloe vera. Teksturen er lett rennende og trekker kjapt inn i huden.


Forrige
Forrige

Om rosacea og mulighten til å bli kvitt det

Neste
Neste

Fakta alle kremelskere bør vite